Plastová vs. hliníková okna

Plastové vs. hliníková okna:

Výběr oken je jednou z věcí, které je třeba při novostavbě považovat za výhodné. S okny se přeci dennodenně manipuluje a celkově dotváří estetickou stránku vašeho domova nejen z exteriéru, ale také z interiéru. Když vybíráte okna, měli byste různá kritéria, jako jsou izolační vlastnosti, životnost, finanční náklady a podobné. Podle toho, co je vaší prioritou, byste měli učinit závěrečné rozhodnutí a vybrat si okna, která naplní vaše představy a požadavky. Budou to hliníková nebo plastová okna? Jak jste si jistě mohli všimnout na rodinných domech a administrativních budovách převládají plastová okna. Hliníková okna vidíme na budovách mnohem méně, avšak přece nějaká najdeme. Nejčastěji lidé volí plastová okna, jelikož právě ta jsou výjimečná hlavně skvělými tepelně-izolačními vlastnostmi a nízkou cenou.

Hliníková okna:

Hliníková okna v dnešní době jeví zájem stále více lidí, protože postupně se dostávají svými izolačními vlastnostmi na úroveň nejlepších plastových oken. Starší hliníkové profily s tepelně-izolačními vlastnostmi zaostávaly za PVC okny. Největší překážku pro jejich pořízení představuje cena, která je oproti plastům každopádně vyšší. Hliníková okna ale představují dlouhodobou investici, jelikož jejich životnost se počítá vždy na minimálně 100 let.

Materiál

Plastová okna se liší od hliníkových samozřejmě v konstrukčním materiálu, kterým je u PVC oken plast au hliníkových hliník. Plast představuje synteticky vyrobený materiál, který se ve stavebnictví využívá jako náhrada klasických materiálů – dřevo, keramika nebo beton. Z plastu se vyrábějí podlahy, kanalizace a také okna. Plast je tedy uměle vyrobená směs, která má výborné plastické vlastnosti. Hliník patří také mezi velmi oblíbené materiály v oblasti stavebnictví. Navzdory své lehké váze však představuje maximálně pevný a stabilní materiál. Samozřejmě, hliník jako kov je velmi dobrým vodičem tepla, ale díky tzv. kovu. přerušenému tepelnému mostu jsou z něj vyráběna okna se skvělými tepelně-izolačními vlastnostmi.

Životnost

Hliník jako kov má jednoznačně delší životnost než PVC. V tomto směru si při výběru je třeba uvědomit to, že okna jsou dennodenně vystavována povětrnostním podmínkám a nástrahám počasí. Proto musí být okna vyráběna z co nejkvalitnějších a nejodolnějších materiálů. Je všeobecně známo, že plast časem ztrácí na kvalitě, a to hlavně když je vystavován slunečnímu záření. Ovšem okna se vyrábějí z kvalitnějšího plastu, který je odolný a vydrží 30-50 let. Co se však týká hliníku, kovy jsou známé hlavně svou stálostí. Nedochází k žádným nežádoucím reakcím, které by na jeho kvalitu měly ničivý vliv. Samozřejmě je třeba myslet na to, že hliník také pociťuje sluneční záření. Během letních dnů se může stát, že vnější část okna bude podléhat mírné tepelné roztažnosti. Hliník naštěstí patří mezi kovy s menší tepelnou roztažností.

Izolační vlastnosti

Jedním z nejdůležitějších kritérií jsou také tepelně-izolační vlastnosti. Kov jako materiál představuje velmi dobrý vodič tepla, a tudíž není dobrým izolantem. Právě z tohoto důvodu se moderní hliníková okna vyrábějí s tzv. přerušeným tepelným mostem. Znamená to, že okenní profil se skládá ze 2 hliníkových částí, mezi kterými je materiál, který má minimální schopnost vést teplo. To znamená, že chlad z vnější části hliníkového okna nepřejde na tu vnitřní, jelikož mu v tom brání středová část – přerušený tepelný most.

Zvuková izolace

Hliníková okna tradičně nemají tak vynikající zvukovou izolaci jako plastová okna. Hliník jako kov je sám o sobě lepším vodičem zvuku, což může přispět k větší propustnosti zvukových vln. Avšak moderní technologie a inovace umožňují výrobu hliníkových oken s lepší zvukovou izolací. Důležité je si všimnout, že zvuková izolace hliníkových oken může být vylepšena pomocí speciálních izolačních materiálů a vícevrstvých skel. Plastová okna jsou často chválena pro své vynikající zvukově izolační vlastnosti. Díky konstrukci z PVC (polyvinylchlorid) a speciálním výplním mají schopnost efektivně absorbovat a redukovat zvukové vlny. Moderní plastová okna mohou být vybavena trojitým nebo dokonce čtyřnásobným sklem, což dále zvyšuje jejich schopnost izolovat od vnějšího hluku. To je zejména výhodné pro domovy situované v rušných oblastech nebo v blízkosti frekventovaných komunikací. Bezpečnost oken Hliníková okna disponují svou vlastní sadou bezpečnostních vlastností. Hliník jako materiál je sice lehký, ale zároveň velmi pevný, což poskytuje dodatečnou ochranu před vnějšími hrozícími faktory. Některé modely hliníkových oken jsou vybaveny výklopnými mechanismy s vysokou odolností proti vytržení, což může být klíčovým prvkem v prevenci neoprávněného vniknutí. Při správné instalaci a výběru bezpečnostních doplňků mohou být hliníková okna rovněž považována za bezpečné a spolehlivé. Plastová okna jsou často vybavena moderními bezpečnostními prvky, které zajišťují ochranu domova před neoprávněným vniknutím. Mezi tyto prvky patří bezpečnostní skla s vysokou odolností proti násilnému vniknutí a uzamykatelné mechanismy. Plastová okna jsou také známá svou odolností vůči nárazům a prasknutí, což může představovat další vrstvu bezpečnosti. Díky moderním technologiím lze do plastových oken integrovat bezpečnostní prvky, které přispívají k celkové ochraně domova. Cena materiálů Určitě dobře víte, že hliníková okna jsou o něco dražší než plastová, a proto je třeba zvážit vaše priority. Na jedné straně se jedná o větší investici, která Vám zajistí, že okna vydrží dlouho. Na druhé straně si můžete vybrat nižší investici s tím, že okna je třeba po nějaké době vyměnit, nakolik jejich předpokládaná životnost je 30-50 let, a tedy bude vás čekat další investice v budoucnosti.   Zpět na články