Inteligentní dům

Inteligentní dům je speciálně navržen tak, abyste mohli ovládat téměř všechny aspekty vašeho domácího prostředí z libovolného místa. Namísto mnoha ovladačů jsou všechna zařízení ovládána a kontrolována přes jednoduchou aplikaci ve Vašem mobilu, tabletu nebo PC. Díky této technologii jsou zařízení schopna komunikovat se systémem takovým způsobem, který vede k pohodlí, energetické efektivnosti, bezpečí a k celkově vyššímu standardu života. Inteligence spočívá v tom, že naučíte dům Vašim zvykům a určíte, jak se bude chovat v každodenních činnostech a situacích.

Co všechno zvládne inteligentní domácnost?

Systémy inteligentní domácnosti řídí osvětlení, vytápění, klimatizaci a řadu doplňkových funkcí (například otevírání vrat nebo stahování žaluzií) včetně multimédií pro jednotlivé místnosti či v rámci celé domácnosti. Obvykle jsou také propojeny s externími systémy, jakými jsou zabezpečovací zařízení a bazénová technologie. Systém inteligentní domácnosti pracuje buď samostatně, tedy v rámci jednotlivého úseku (například osvětlení, zásuvky nebo vytápění) či jako komplexní celek. Kromě toho umí aktivně pracovat s energiemi v rámci celého domova. V zimě zkrátka interiér vytopí, v létě naopak vychladí, případně zatáhne žaluzie, aby se místnost zbytečně nepřehřívala.

Co je cílem inteligentní domácnosti?

Inteligentní domácnost zajistí maximální pohodlí pro uživatele, ale hlavně úsporu energie. Systém totiž vyhodnocuje spotřebu a následně snižuje provozní náklady na minimum. Na inteligentní systém lze napojit různé technologie: osvětlení, žaluzie, zabezpečovací systém, vytápění, chlazení, ohřev TUV, rekuperaci, vzduchotechniku, multimédia i měření spotřeby elektřiny.

S inteligentní elektroinstalací je život hračka

Inteligentní dům má namísto klasické elektroinstalace tzn. inteligentní elektroinstalaci, která dokáže ovládat cokoli v objektu, co je připojeno na elektrický proud. Navíc zde existuje i záložní zdroj, který se zapne ve chvíli výpadku elektrického proudu. Inteligentní elektroinstalace společně s doprovodnými systémy tak zvyšuje pohodlí obyvatel, usnadňuje jim mnohé činnosti, hlídá dům a umožňuje jeho ovládání i na dálku. Provoz domu se tak stává efektivnějším, úspornějším, zdravějším a bezpečnějším. Podívejte se na několik bodů, se kterými můžete v inteligentním domu počítat:)

1. Bezpečnost a monitorování:

Inteligentní domácnost posouvá hranice bezpečnosti. Kamery, senzory pohybu a detektory kouře jsou integrovány do systému, což umožňuje neustálé monitorování domu. Uživatelé mohou prostřednictvím svých zařízení sledovat živý obraz a získávat oznámení o neobvyklých situacích.

2. Energetická úspora:

Inteligentní domácnost neznamená pouze pohodlí, ale i úsporu energie. Systém může automaticky optimalizovat vytápění, chlazení a osvětlení podle aktuálních potřeb a venkovních podmínek, což vede ke snížení energetických nákladů.

3. Integrace obnovitelných zdrojů:

Moderní inteligentní domy mohou být navrženy tak, aby efektivně využívaly obnovitelné zdroje energie, jako jsou solární panely nebo větrné turbíny. Tím se nejen snižuje závislost na tradičních energetických zdrojích, ale také přispívá k ochraně životního prostředí.

4. Personalizace a naučené preference:

Systém inteligentní domácnosti se s časem učí z preferencí uživatelů. Například může automaticky nastavovat teplotu nebo osvětlení podle předchozích vzorců chování, což přináší maximální pohodlí.

5. Otevřenost pro další technologie:

Inteligentní domy jsou často navrženy s otevřenými systémy, což znamená, že mohou snadno integrovat nové technologie a aktualizace. To zajistí, že váš domov zůstane moderní i v budoucnosti.

6. Snadná Správa Vzdáleně:

Možnost vzdáleného řízení domu je nejen pohodlná, ale i praktická. Bez ohledu na to, zda jste na dovolené, v práci nebo jen v jiné části domu, můžete monitorovat a ovládat svůj inteligentní dům prostřednictvím mobilní aplikace.

7. Praktické scénáře pro každodenní život:

Inteligentní domy mohou reagovat na různé scénáře v každodenním životě. Například scénář „Odchod z Domova“ může automaticky vypnout všechny světla, snížit termostat a aktivovat bezpečnostní systém.

8. Ochrana před haváriemi:

Systém inteligentní domácnosti může být propojen s meteorologickými informacemi a reagovat na přicházející bouřky či jiné nepříznivé podmínky. To zahrnuje automatické uzavření oken či žaluzií pro zvýšení bezpečnosti domu.

Proměňte osvětlení na „SMART“

Dnes se již nespokojíme s jedním centrálním světlem, ale obvykle do místnosti umisťujeme další doplňková světla. Na druhé straně je jejich ovládání několika tlačítky na stěnách poněkud komplikované. Proto vznikly inteligentní domácnosti, které přeměnily klasická světla na světla „SMART“. Jakmile přijedete do místnosti, systém automaticky rozsvítí centrální světlo. V noci buď zhasne nebo nastaví osvětlení tak, aby nikoho neoslňovalo. O ovládání osvětlení se tak v chytré domácnosti nemusíte vůbec starat.

Výhody inteligentní domácnosti

– Inteligentní domácnost můžete ovládat ze svého mobilního telefonu, počítače nebo tabletu. – Dům se neustále chová, jako by v něm někdo bydlel a to i v případě vaší nepřítomnosti. – V domě je neustále udržováno příjemné klima. – V místnosti můžete jediným stisknutím tlačítka nastavit osvětlení. – Inteligentní domy při odchodu a zakódování automaticky vypnou všechny zásuvky, světla, zatáhnou žaluzie a vytápění přejde do úsporného režimu. – Bydlení je bezpečnější, úspornější a efektivnější . – Vytápění a chlazení může běžet v různých automatických režimech. – Žaluzie se za svítání automaticky odklopí a večer se soumrakem se zase sklopí. – Jediným tlačítkem u postele lze bezpečně vypnout všechna světla a zásuvky. – Automatické režimy pomáhají šetřit energii. – Je lze sestavit různé verze inteligentní instalace. Zpět na články