Hydroizolace základů

Základovou deskou začíná každý sen o útulném rodinném domě. Na základové desce bude dům stát. Izolace základové desky je mimořádně důležitým prvkem základů zejména moderních nízkoenergetických a pasivních domů. Při těchto stavbách je nesmírně důležitá kvalitní izolace. Nekvalitní izolací základové desky může stavba ztrácet velkou část tepelné energie. Aby bylo možné vytvořit správný návrh pro realizaci hydroizolace stavby, je nutné provést průzkum jejího okolí, resp. prostředí spodní stavby. Průzkumem se určí vlivy, které nepříznivě působí na konkrétní stavbu. Úkolem průzkumu je podrobně definovat hydrofyzikální, geotechnické, klimatické, mechanické a další vlivy. Zásadní jsou zejména údaje o výskytu podzemní vody a její nejvyšší možné hladiny.

Typy hydroizolace:


Stěrkové izolační materiály Izolační nátěry a stěrky patří mezi další zajímavou skupinu hydroizolaci. Výhodou této technologie je aplikace i při vlhkém povrchu materiálu (např. Beton), přitom povrch nemusí být rovný. Stěrkové materiály jsou tvarovatelné podle podkladu. Izolaci je možné natřít nebo nastříkat. Nátěr perfektně drží na podkladu, na nízkých teplotách. Pokud nim natíráme vodorovné plochy, musí nejprve vyschnout a až poté aplikujeme další nátěr. Velkou výhodou je provedení izolace bez spojů.
Asfaltové pásy Asfaltové pásy z oxidovaného i neoxidovaných asfaltu se využívají hlavně při izolování staveb proti vzlínající vodě. Je to klasická, léty prověřená technologie izolování spodních staveb a dosud se často používá. Hlavní výhodou asfaltových izolačních pásů je jejich relativní cenová výhodnost. Oproti fóliím mají pásy výhodu v tom, že se dají použít jako dvouvrstvý systém, který se doporučuje vzhledem k větší bezpečnost a možnost jejich celoplošného natavení k podkladu. Svařování i lepení musí být provedeno velmi pečlivě, i krátké neslepené místo totiž představuje riziko.
PVC fólie Fóliové izolace z PVC jsou známé svou velkou pružností. I při silných mrazech si zachovávají pružnost. Mají dlouhou životnost, jsou odolné vůči prosakující i tlakové vodě a neexistuje téměř žádná šance protrhnout jejich. Většina fólií je již jako ochrana proti radonu. Spojují se horkým vzduchem jsem svařovací pistolí. Zpět na články